Mandag arrangerte Helsingforskomiteen seminar om Hviterussland.De hadde klart å samle de mest sentrale personene i den hviterussiske opposisjonen her i Norge. En dag etter nasjonaldagen, og to dager etter at norsk – hviterusseren Rybak vant MGP hos den store bjørn i øst.
Det hadde tydeligvis vært noen spesielle dager og de la ikke skjul på at Rybak hadde fått noen stemmer sendt fra Norge også, via hviterussisk SIM-kort!
Utfordringene i Hviterussland har vært enorme siden Lukasjenko kom til makten og startet et arbeid med å sikre seg selv rettigheter på bekostning av befolkningen, domstolen, andre politikere og grunnloven.
Utfordringene de siste årene har ikke blitt mindre, men av underlige årsaker har EU valgt å legge om strategi. Tidligere valgte de å isolere Hviterussland, og ikke gi innreise tillatelse til sentrale politikere og personer i regimet for eksempel. Nå har de lagt seg på en linje basert på dialog. Kanskje på akkurat det tidspunktet hvor det var opposisjonen som hadde trengt støtten mest og virkningen av en isolering av Luka & co kunne vært størst.
Som grunn for at EU har lagt om strategien peker de på at virkemidler ikke har fungert. Dette finner jeg litt underlig når det er helt klart at det ikke har forsvunnet politikere på flere år i Hviterussland og Kozulin slapp ut av fengsel etter press fra USA og andre. Det er ikke sikkert dette hadde vært situasjonen og utviklingen uten sterke holdninger fra naboer.
Den finanskrisen som verden går gjennom i disse dager merker også Hviterussland. Og det er grunnen til at det akkurat nå hadde kunnet virkelig fått gjennomslag om Vesten hadde fortsatt sin støtte av opposisjonen i stede for å tilnærme seg Luka uten noen krav.
50 prosent av hviterussisk handel med utlandet er med EU-land. Nå for tiden går det ikke så bra med Lukas oppdiktede økonomi og den pårøres. Det har fått flere til å se mot opposisjonen og deres alternative løsninger. Dette har fått folk til ”å røre” på seg. Dette er positivt for oss som er opptatt av at opposisjonen skal vinne folket.
Europa svarer ikke opposisjonen og en befolkning på søken etter gode og forutsigbare løsninger. De svarer Luka på hans premisser. Hviterussland er fortsatt Europas siste diktatur og det har ikke endret seg.
Denne gangen kan ikke Norge og Støre føyer seg inn i rekken med dialog, men setter klare krav i forhold til utviklingen i Hviterussland. Norge og Europa kan ikke fortsette å akseptere at det styrer en diktator i hjertet av fred, frihet og demokrati i Europa!
3 kommentarer
Comments feed for this article
mai 20, 2009 kl. 7:30 pm
Simen
Det er svært betenkelig å la Hviterussland seile inn i den tiden de kan møte nå. Uten store omstillinger kan de møte total kollaps, og dette er nok Lukashenko også redd for.
Lukashenka har sagt han ønsker mer økonomisk liberalisme, og man ser også at stadig flere, spesiellt utenlandske, investorer får slippe til i Hviterussland. Får man bygget opp et sivilt samfunn som i en viss grad en uavhengig av myndighetene er man et langt skritt på vei i et land hvor myndighetene eier 80% av landet. Det vil skape mange stemmer som blir vanskelig å tøyle i ettertid.
Økonomisk integrasjon sammen med krav om respekt for ytringsfrihet og et skikkelig rettsvesen kan være en løsning for Hviterussland. Jeg er ikke sikker på om isolasjon er det beste virkemiddelet – en økonomisk integrasjon med vesten vil i første omgang tjene folket og ikke Lukashenko.
mai 23, 2009 kl. 12:24 pm
annesolsvik
Hei Simen!
Nå snakker jeg om en isolering av Luka og hans nærmeste, og ikke av det sivile samfunnet. Det er mange som er mot isolering, og er selv skeptisk til isolering, men ikke når det kan være målrettet. Jeg tror det sporet EU og USA har vært på en stund bør fortsette og spesielt i den tiden vi er i økonomisk.
Hviterussland trenger å bli åpnet opp og med en stor omvelting i forhold til alt som Luka i dag styrer i forhold til kunnskapsformidling, bedrifter og media. Men dette er ikke nødvendigvis noe som blir bedre av at man støtter Luka. tvert i mot. Han har ikke lagt noe i mellom for å fengsle bedriftseiere gjennom denne tiden han har styrt.
mai 24, 2009 kl. 3:51 pm
Simen
Jeg ser poenget ditt, men det kan være vanskelig å isolere Luka samtidig som man åpner opp Hviterussland så lenge han sitter ved makten. På kort sikt tror jeg det er viktigere å reformere statsapparatet.
Et positivt tegn viser at Luka nå klager på at Russland er for lite samarbeidsvillige, og at han derfor går mot EU. Hvorvidt dette er et spill vites ikke, men det er hvertfall ingen tvil om at Hviterussland er i gang med å åpne opp for europeiske investorer og dermed styrke det sivile samfunnet. Dog gjøres det fortsatt i en litt soviet-stil.
Men, spørsmålet om dialog eller sanksjoner er vanskelig, og det blir uansett veldig spennende å se hvordan det går med Hviterussland de neste årene.